Zdrowotne działanie karczocha

Autor: Ola Nowak — Październik 05, 2013

Karczochy to dość oryginalne i niestety niedoceniane w polskich warunkach warzywo, którego bogactwo składników odżywczych i witamin oraz prozdrowotne działanie powinny być częściej zauważane. Sam w sobie karczoch może stanowić świetną przystawkę, wystarczy go ugotować i podać z masłem.

Jednak samo jedzenie karczocha czy delektowanie się jego smakiem i pięknym oryginalnym kształtem to jedno, natomiast ze zdrowotnego punktu widzenia najistotniejsze jest to, co to warzywo w sobie zawiera. A mianowicie są to cukry – głównie inulinę, co pozwala na jedzenie tego warzywa przez osoby chore na cukrzycę, ale również białka, błonnik, sole mineralne i witaminę C.

Świetnie sprawdza się również w diecie osób ze schorzeniami wątroby, ponieważ wyciąg z jego liści ma właściwości hepatoprotekcyjne, czyli mówiąc jaśniej – chroni nasza wątrobę. A jakby tego było mało, działa przeciwdrobnoustrojowo i zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu dodaje się go także do kosmetyków – płynów oczyszczających skórę, kremów i maseczek.

www.imagewa.com

Źródło: www.imagewa.com

Ma działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujące poziom cholesterolu. Wykazano również silne działanie przeciw utleniające ekstraktu z karczocha. W kosmetyce zaś, karczoch jest uważany za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych. Lecznicze właściwości karczocha zostały odkryte już w XIV wieku, jednak dopiero w latach dwudziestych XX wieku jego rola w ochronie wątroby została doceniona, gdyż uznano, że zawarta w karczochach cynaryna pozytywnie wpływa na ludzki organizm, obniżając poziom cholesterolu i wpływając na przyspieszenie przemiany tłuszczowej. Wyciąg z karczocha chroni komórki wątroby przed działaniem toksyn, a także sprzyja usuwaniu z organizmu złogów czy soli metali ciężkich. Pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom, jednocześnie wspomagając walkę z nadwagą.

Reklama: