Zioła w kuchni

Autor: Justyna Jucha — Luty 09, 2015

Zioła nadają smak wielu potrawom, ale maja jeszcze wiele innych zalet dla naszego zdrowia, w tym także dla utrzymania prawidłowej wagi. Niewątpliwie dzięki ziołom nawet zwyczajne, proste danie zyskuje głębię i staje się wyraziste. Szczególnie jeśli pokusimy się o własną hodowlę ziół i będziemy dodawać do potraw świeże, a nie suszone zioła.

mojafirma.infor.pl

mojafirma.infor.pl

Początkowo zioła były wykorzystywane jedynie jako dodatki kulinarne, jednak zauważono też ich właściwości lecznicze i prozdrowotne. Mamy to szczęście, że obecnie, w przeciwieństwie do dawnych czasów, nie ma problemu z zakupem ziół. Można zatem dowolnie eksperymentować ze smakami i próbować tworzyć własne kompozycje, jednocześnie dbając o dietę i zdrowie. Wiele ziół działa przeciwzapalnie i dezynfekująco na skórę i błonę śluzową, są też zioła wykrztuśne i przeciwkaszlowe, jak również napotne i przeciwgorączkowe. Wśród ziół szczególnie polecanych dla osób dbających o linię są te działające osłonowo na przewód pokarmowy. Są to przede wszystkim len zwyczajny czyli siemię lniane, kwiat lipy, podbiał pospolity i prawoślaz lekarski.

Reklama: