Zioła i przyprawy czyli poprawiamy przemianę materii

Autor: Ola Nowak — Kwiecień 25, 2014

Od tempa przemiany materii zależy między innymi to czy będziemy tyli, ale także to czy uda nam się zrzucić zbędne kilogramy. Ponieważ co prawda lepiej zapobiegać nadwadze, ale jeśli nawet już nam się zdarzyła, możemy nieco podkręcić tempo przemiany materii spożywając odpowiednie produkty. A są nimi zioła i przyprawy. Pomogą także w przypadku wzdęć i problemów trawiennych.

www.blackcaviar.pl

www.blackcaviar.pl

Znakomicie z problemami takimi radzi sobie mięta pieprzowa, dodawana najczęściej do sosów i mięs, wpływając na produkcję soku żołądkowego. Napar z tego zioła działa też rozkurczowo, wspomaga wydzielanie żółci i łagodzi wzdęcia. Z kolei imbir to popularny dodatek kuchni azjatyckiej, który można spożywać w różnych formach – marynowany, świeży, a także parzony jak herbata. Znakomicie poprawia trawienie, zmniejsza nudności, a dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn. Trawienie ułatwia także rozmaryn, stosowany z lubością w kuchni śródziemnomorskiej do pieczonych i duszonych mięs, a także sosów i zup. Można go też parzyć i pić po spożyciu obfitego posiłku. Niemniej przydatny jest mniszek lekarski, który ma swoje należne miejsce w kulturze słowiańskiej. Wspomaga on wydzielanie żółci i poprawia pracę leniwych jelit.

www.derberater.de

www.derberater.de

Tempo przemiany materii przyspiesza także dodawanie do potraw ostrzejszych przypraw, takich jak ostra papryka czy chili, a nawet czosnek. W przypadku jednak problemów z cerą powinno się uważać z ich spożywaniem, ponieważ mogą dodatkowo pogłębić podrażnienia.

Reklama: