Czy znasz rukolę?

Autor: Ola Nowak — Październik 17, 2014

Rukola to odmiana sałaty, a warzywa z tej rodziny są zdrowe, stanowią skarbnicę przeróżnych witamin i składników mineralnych, a do tego są niskokaloryczne. Wśród wielu odmian warto zwrócić uwagę właśnie na rukolę, która ma delikatnie orzechowy aromat, przebijający się gorzkawy smak i maślane odczucie w ustach bezpośrednio po spożyciu. To niepowtarzalne cechy wśród sałat. Odmana ta staje się coraz bardziej popularna także w Polsce, a co ciekawe mimo jej pochodzenia z klimatu śródziemnomorskiego, można ja uprawiać także w naszych rodzimych warunkach.

Rukola jest wykorzystywana przede wszystkim przez osoby na diecie odchudzającej, przez dużą zawartość wody, a tym samym niską kaloryczność. Zawiera też błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości, a więc jest wskazana dla osób ograniczających spożycie pokarmów w swoim codziennym menu. Rukola świetnie spisuje się jako towarzystwo do potraw ciężkostrawnych – tłustych mięs i potraw smażonych. Wykazuje również działanie bakteriobójcze dzięki zawartości w niej aminokwasów siarkowych, które nadają jej właśnie ten charakterystyczny ostrawy smak.

www.mojpieknyogrod.pl

www.mojpieknyogrod.pl

Rukola ma jeszcze jedną właściwość, dzięki zawartości glukozynolanów – chroni przed powstawaniem nowotworów. A do tego zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Wszystkie te związki cenione są jako przeciwutleniacze i wykorzystywane w profilaktyce chorób takich jak nowotwory i zwyrodnienie plamki żółtej.

Reklama: