Żywność tradycyjna czyli jaka?

Autor: Ola Nowak — Październik 09, 2014

Żywność tradycyjna to produkty wytworzone niemal domowymi sposobami, bez dodatku konserwantów, zagęstników czy poprawiaczy smaków. Najczęściej są to produkty lokalne, regionalne, o jakości których świadczy smak, zapach, a także pasja ich wytwórcy.

To jedna strona medalu. Obok tego typu produktów od lokalnych wytwórców, w sklepach znajdziemy artykuły spożywcze nieco droższe, ładnie zapakowane, ładnie zaprezentowane, nasuwając na myśl np. wiejską chatę.  To tworzy klimat, który zachęca do kupienia, woła niemal wrzuć mnie do koszyka.

www.wykop.pl

www.wykop.pl

A to wcale nie muszą być produkty tradycyjne. Bo jeśli mają w swoim składzie dodatki chemiczne, to z założenia produktami tradycyjnymi już nie są. Warto wiedzieć, że produkty tradycyjne dopuszczone do obrotu na rynku unijnym podlegają jednolitemu unijnemu systemowi ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych, których nazwy są oficjalnie rejestrowane i prawnie chronione.

A kupując potrawy i produkty rzekomo tradycyjne w sklepie, nawet te na wagę, czytajmy etykiety. Jeśli kupujemy na wagę, na plasterki tradycyjną wędlinę czy ser, jeśli poprosimy sprzedawcę o podanie nam składu produktu to ma on obowiązek udostępnić nam etykietę takiego jedzenia. Zatem nie bójmy się sprawdzać – w końcu to my mamy daną potrawę jeść.

 

Reklama: